bar

Förbered trädgården för vintern

 

Än finns några sköna, kyliga höstdagar kvar att njuta av innan trädgårdssäsongen är över. Nu är det dags att förbereda trädgården för vintervilan och också att planera för hur den ska se ut i vår, när det börjar knoppas igen.

 

 

Perennerna
Kanske har du några vackra sena perenner som fortfarande blommar? När frosten väl kommer och sätter stopp för blomningen bör du låta perennerna stå kvar i rabatten. De vissna bladen som ett värmande täcke och gör att växterna klarar vintern bättre. I vår tar du bort det gamla bladtäcket och njuter av det nya, ljusgröna bladverket..

 

Höstlöven 
Du behöver inte kratta bort alla löv från gräsmattan. Tvärtom. Kratta bara bort om löven lägger sig i tjocka sjok som kan kväva gräset under. Löv som ligger kvar på våren kan man smula sönder med gräsklipparen så att näringen går tillbaka till marken.

Plantera vårlökarna
Att plantera vårlökar är ett riktigt trivsamt trädgårdsarbete. På samma gång som du njuter av din härliga höstträdgård planerar du för våren och hur det kommer att se ut när trädgården vaknar till liv igen.

Vare sig man har stor eller liten trädgård, eller en vanlig balkonglåda är det de första vårblommorna man gläder sig mest åt. Det är under tidig vår och försommar vi behöver de där första tecknen i trädgården som vårlökarna ger.

Trots att blomsterlökar kallas ‘vårlökar’, ska de planteras på hösten. Det är först efter en kall vinter som de kan utvecklas till fantastiska blommande växter. Lökarna kan planteras från början av september fram till december, så länge marken är lättarbetad. Det går till och med bra att sätta lökar efter de första frostnätterna.

Tänk på att lökar som planterats tidigt också kommer att blomma tidigt. Detta kan du utnyttja genom att plantera en sorts lök med några veckors mellanrum. På så sätt kan du förlänga blomstringsperioden på ett naturligt sätt. Vissa lökväxter, särskilt de som blommar tidigt, föredrar om jorden är litet varm när de planteras så att deras rotsystem kan utvecklas snabbare.

Planteringstiden för de lökväxter som blommar tidigast börjar i september. Krokus, Galanthus (snödroppar) och Eranthis (vintergäck) är först ut; eftersom de blommar tidigt är det bäst att plantera dem tidigt också så att de får en möjlighet att utveckla ett bra rotsystem. Det går ganska snabbt i en rabatt som ännu är varm av sommarsolen; jordtemperaturer på mellan 5º och 10ºC är idealiskt. Alla lökväxter som blommar senare kan planteras i oktober och november.

Om du vill förvara dina lökar före planteringen ska du först packa upp dem. Lägg dem torrt och mörkt, i en temperatur under 20º C, och öppna påsarna så att luften kan cirkulera. Om du har beställt lökar som torkar ut snabbt ska du förvara dem i en låda med sand eller torvdamm. Typer som lätt torkar ut är till exempel: Allium ursinum (ramslök), Anemone, Eranthis (vintergäck), Erythronium (hundtandsliljor), Galanthus (snödroppar) och Leucojum vernum (snöklocka). De flesta övriga lökar är inte så känsliga, delvis på grund av många års experimentella anpassningar, vilket minskar risken för att till exempel svampvirus ska kunna utvecklas. Fråga gärna på din handelsträdgård om du känner dig osäker.

Så här planterar du!
All jord är faktiskt lämplig för plantering av blomsterlökar, bara den inte är alltför blöt. Lökar tycker inte om att få våta fötter, så bra vattendränering är en förutsättning. Lökar kan också få problem i torr, sandig jord, på grund av bristen på näringsämnen, men detta problem kan lösas med extra kompost. Tung lerjord å andra sidan, är ofta alltför rik: jordpartiklarna klumpas samman, och det gör det svårt för lökarnas fina rötter att suga upp fukt och näring. Även detta kan lösas genom att tillfoga kompost, i kombination med fin sand, så att lerklumparna löser upp sig.

Många lökar tycker om sol. Det finns dock ett antal som trivs både i sol och i halvskugga, och det finns dessutom några som föredrar platser där det knappt kommer något solljus alls, till exempel i skuggan av träd och buskar. Mer om var olika lökar trivs kan du läsa bland annat på trädgårdsshoppingssajtenwww.bakker.se.
(Blomsterfrämjandet, Bakker samt odla.nu)

———————————–

5 steg till lyckade lökväxter
1 Plantera så tidigt som möjligt, gärna i september. Lökarna behöver rota sig innan vintern för att resultatet ska bli bra.

2. Tänk på att lökar som planterats tidigt också kommer att blomma tidigt. Detta kan du utnyttja genom att plantera en sorts lök med några veckors mellanrum. På så sätt kan du förlänga blomstringsperioden på ett naturligt sätt.

3 Sätt lökarna på ett djup som är 2-3 ggr lökens storlek.

4 Sätt lökarna i grupper med minst tio av varje sort.

5 Välj en plats som ger sol/halvskugga. I rabatten passar de tillsammans med kraftigväxande perenner som snabbt döljer det nervissnande bladverket.

(Blomsterfrämjandet)

———————————–

Plantera nya växter

Hösten är en utmärkt planteringstid. Vår- och höstplantering kräver inte samma passning med vattning. Om en planta är på gränsen till härdig kan det dock vara bättre att vänta med att plantera den till våren. Träd, buskar och rosor, så kallade barrotade växter, planteras med fördel på hösten. Så här års går det också att göra fynd eftersom handelsträdgårdarna gärna vill bli av med den typen av växter före vintern.

Beskär träden 
Vissa träd ska beskäras på hösten. Plommon, körsbär och andra stenfruktträd beskärs under tidig höst. Björk, lönn och andra blödande träd beskärs med fördel i oktober-november.

Klipp gräset och sköt om gräsklipparen litet extra före vinterförvaringen
Sista klippningen av gräsmattan inför vintern bör göras i oktober, lite längre söderut i november. När du klippt gräset  går du igenom den grundligt. Här är några tips från Klippo om hur du tar hand om gräsklipparen innan du ställer undan den för vintern:

• Kontrollera och eventuellt byt luftfilter samt byt tändstift och motorolja.

• Gå grundligt igenom gräsklipparen, smörj vajrar och leder samt töm den på bensin.

• Förvara gräsklipparen på ett torrt och gärna frostfritt ställe, exempelvis i garaget eller friggeboden. Ställ gräsklipparen i normalläge och täck över den för att slippa damm och skräp i maskinen.

• För att få ett perfekt klippresultat är det viktigt att knivarna är skarpa. Knivarnabör därför slipas eller bytas ut en gång per år av auktoriserad serviceverkstad. Hör efter med din serviceverkstad för att få hjälp med slipning eller byte av kniv.

 

http://www.hemmaportalen.se/artiklar/forbered-tradgarden-for-vintern

Senaste från Instagram